Tårtbotten "lika delar"

 
 
Tårtbottnar kan man ju såklart göra på väldigt många olika sätt. Det recept jag tycker funkar bäst är "lika delar". Bottnarna blir väldigt höga och luftiga. Det finns inga riktiga mått i receptet, man utgår alltså från hur många ägg man ska baka på.
 
Man mäter upp ingredienserna i tre glas, ett med ägg, ett med socker och ett med mjöl och bakpulver. Om man vill göra chokladbottnar byter man bara ut ungefär en tredjedel av mjölet mot kakao. Om man vill så kan man också tillsätta lite vaniljsocker i mjölet.
 
Mått, ägg och bakpulver: 
 
Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg + 2 tsk bakpulver
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg + 2,5 tsk bakpulver
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg + 3 tsk bakpulver
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg + 3,5 tsk bakpulver
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mät upp ingredienserna i de tre glasen.
3. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt, ca 5-10 minuter.
4. Blanda mjölblandningen och sikta sedan ner det i äggsmeten så att det inte blir några klumpar.
5. Vänd ner mjölblandningen och häll i sedan ner det i en form. Ett tips är att sätta fast bakplåtspapper runt kanterna på formen med lite smör så att inte smeten kommer välla över kanterna när den är inne i ugnen.
6. Grädda i ca 20-40 minuter beroende på hur många ägg du bakat på.
 
Allmänt, Recept | Tårtbotten, lika delar | |
Upp